Wonderen in het zonlicht door Hans van den Broek

Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

hans van den broek
Deze lezing van Hans van den Broek is een vervolg op zijn zeer goed bezochte lezing “Koorts en Honger”, die hij vorig jaar hield voor de Historische Kring Bommelerwaard.

De gepensioneerde radioloog Hans van den Broek, geeft al jaren lezingen over de geschiedenis van de geneeskunde. In deze causerie worden de raakvlakken tussen die wetenschap en wonderen uit de periode 1300-1750 beschreven.

Die bovennatuurlijke feiten of mirakels leveren boeiende informatie op over de geneeskunde uit die tijd. Gebeurtenissen en eigenaardigheden worden met relativerende humor voor het voetlicht gebracht.

Hoor over de genezing van krankzinnigen die door de duivel zijn bezeten en over lamme kinderen die weer gaan lopen.

Maak mee dat mensen hun ontwrichtte heup zelf in de kom zetten en dat liesbreuken weer in de buik terug glijden.

Luister naar wat een moeder bij een kind met koortsstuipen deed en leef mee met de eerste syfilispatiënten in Nederland.

Tussen alle wonderen door komen juweeltjes aan vergeten kennis boven water over eieren, kaarsen, het vernoemen van kinderen naar een heilige en het verschijnsel wisselkind.

De spreker vertelt boeiend over het leven in een andere wereld waarin allerlei soorten wonderen mensen er toe aanzetten om op bedevaart te  gaan; elke bedevaartplaats had zo zijn eigen specialiteit met betrekking tot genezingen.

In deze tijd waarin alles wetenschappelijk onderzocht wordt kijk je heel anders naar deze zogenaamde wonderen. Het grootste wonder is het leven zelf !

U bent van harte welkom !

 

Details
Organisator