Erardvleugel

MEDION DIGITAL CAMERA

MEDION DIGITAL CAMERA

In de Gasthuiskapel staat een Ā Erardvleugel uit 1875. Dit instrument is in 2007 overgenomen van de bekende Haagse piano restaurateur Albert van der Veen, die dit instrument gedurende jaren heeft verhuurd aan diverse bekende podia, laatstelijk Diligentia en de kunstenaarssociĆ«teit Pulchri, beide aan het Lange Voorhout in Den Haag.

Door Albert van der Veen is de vleugel in opdracht van de Stichting Exploitatie Gasthuiskapel volledig gerestaureerd, waarvoor het binnenwerk terug is gebracht naar het atelier van een van de laatste medewerkers van Erard in Parijs. Bij deze restauratie zijn belangrijke bijdragen geleverd door Han van der Horst uit Heerewaarden voor de afstelling en inregeling van de demping en Albert Wernsen uit Nuenen voor het politoeren.

De nagenoeg originele Erardvleugel vormt een unieke combinatie met de uitmuntende akoestiek van de Gasthuiskapel, waarvan al menig beroemd pianist en talloze toehoorders hebben kunnen genieten. Al meerdere jaren worden rondom dit instrument, op initiatief van de Stichting De Engelenbak Zaltbommel, door de bekende Liszt vertolker Martyn van den Hoek masterclasses georganiseerd. Studenten van over de gehele wereld komen naar Zaltbommel en raken in de ban van dit door Franz Liszt zelf nog bespeelde instrument.

DSC00025