Het orgel

2014 september overdracht orgel uit Vreeland in de Gasthuiskapel 2014-09-10 006

In juli en augustus 2014 is in de Gasthuiskapel een klein Orgel geplaatst. Nooit eerder heeft er een orgel in de Kapel gestaan. Het orgel, laatstelijk afkomstig uit Vreeland is in 1893 geheel gereconstrueerd door Michael Maarschalkerweerd naar de oorspronkelijke Barokke klank uit 1756, het jaartal van de waarschijnlijk eerste plaatsing in Westfalen (Duitsland).

De plaatsing in de Gasthuiskapel is, na restauratie op een aantal punten,uitgevoerd door Elbertse Orgelmakers uit Soest. Door Gerard de Jongh uit Waardenburg is het orgel geheel opnieuw geschilderd en is het bladgoud vernieuwd.DSC00224

Het project is geadviseerd en begeleid door Peter van Dijk, orgeladviseur te Utrecht. Op 10 september 2014 is met een concert het orgel overgedragen aan het bestuur van de Stichting Groote Bommelsche Gasthuis.  De reacties op dit concert waren laaiend enthousiast. Dat heeft bij het bestuur van de Muziekkring Bommelerwaard en de beheerder van de Gasthuiskapel het plan doen ontstaan om een concertreeks rondom dit orgeltje te organiseren. Doel daarvan is om de extra mogelijkheden die dit orgel biedt voor kamermuziek en zang in de Gasthuiskapel te laten horen. Dit is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Van Voorden Stichting.

2014 september overdracht orgel uit Vreeland in de Gasthuiskapel 2014-09-10 101

Eindrapport Orgelproject