Symposium Maarten van Rossem

Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Een stad te ver.

Maarten van Rossem en de Gelderse aanval op Antwerpen 475 jaar na dato.

Maarten van Rossum.jpg

Dit jaar is het 475 jaar geleden dat de beruchte Gelderse legeraanvoerder Maarten van Rossem met een leger van ongeveer 14.000 man voor de poorten van Antwerpen verscheen. Maarten was van plan om de rijke handelsstad in te nemen. Maar er was een kink in de kabel: spionnen waren op de hoogte gekomen van de plannen en konden zo de inname en plunderingen, waar Maarten berucht om was, voorkomen.

Naar aanleiding van de vondst van twee kunstwerken waarop de Gelderse aanval te zien is, wordt dit symposium georganiseerd.

Op het symposium zullen de gebeurtenissen van 1542 uit verschillende hoeken worden toegelicht. De sprekers van het symposium,  Marjan Witteveen, Marie Juliette Marinus, Robbie Dell’Aira, Roland Gieles en Herman Pleij, zullen vertellen over het verraad, de afpersing en een heuse zestiende-eeuwse mediaoorlog, waardoor de plannen van Maarten in de soep liepen. Daarnaast zullen de musici Ru Stolk en Wout van der Linden Antwerpse muziek ten gehore brengen uit de tijd van Maarten van Rossem. Bij het symposium zal tevens een boekje worden uitgebracht. In Museum Stadskasteel Zaltbommel wordt een kleine expositie ingericht over Maartens aanval op Antwerpen in 1542.

Dagprogramma van het symposium

10:30u-11:00u:  Bespeling carillon Gasthuistoren door Ru Stolk.

11:00u: Welkomstwoord door Dr. J.P. Rehwinkel, burgemeester van Zaltbommel.

11:20u: Maarten van Rossem en Zaltbommel, drs. Marjan Witteveen (kunsthistorica, specialist op het gebied van Maarten van Rossem en de stad Zaltbommel).

11:50u: Antwerpen in 1542, Dr. Marie Juliette Marinus (adviseur wetenschappelijk werk/ archiefbeleid Stadsarchief/FelixArchief, Antwerpen).

12:20u: De aanval van Maarten van Rossem op Antwerpen in 1542, drs. Robbie Dell’Aira (kunsthistoricus, initiator kunsthistorisch project Aanval van Maarten van Rossem op Antwerpen in 1542).

12:50u: Lunchpauze

13:45u: De verbeelding van Van Rossems aanval op Antwerpen, Roland Gieles M.A. (kunsthistoricus, deed onderzoek naar de verbeelding van Van Rossems aanval (aftocht) in Antwerpen).

14:15u: Muziek uit de Antwerpse Renaissance (intermezzo Wout van der Linden, organist, stadsbeiaardier Zaltbommel).

14:45u: Maarten van Rossem als slachtoffer van een Antwerpse mediahype prof. dr. Herman Pleij (emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde, Universiteit van Amsterdam).

ca. 16:00u: Afsluiting en Borrel

Kosten: € 30,- (inclusief het boekje, lunch, borrel na afloop en toegang tot de expositie).
Aanmelden: Mail naar symposiummvr2017@gmail.com

Details
Organisator
  • Roland Gieles Kunsthistorische Projecten en Lezingen
  • Phone:
    +31 (0)6- 33 77 41 28
  • Email:
  • Website: