Clair Obscure – liedrecital door Irene Maessen

Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

 

Clair Obscure – liedrecital

‘Rimbaud – Verlaine’

Zangeres Irene Maessen en pianiste Reinild Mees brengen samen met vertelster Bea Goethart een nieuw programma rondom de twee revolutionaire Franse dichters Arthur Rimbaud en Paul Verlaine. Veel Franse en Nederlandse componisten uit de 19e en 20e eeuw lieten zich door hun gedichten inspireren. Rimbaud en Verlaine waren zogeheten ‘poètes maudits’, een groep miskende, onaangepaste dichters, waar ook Jacques Prévert toe behoorde.
Clair obscur is een begrip uit de schilderkunst (Chiaroscuro in het Italiaans), waarbij het contrast tussen licht en donker sterk uitvergroot wordt. Voorbeelden van schilders die deze dramatische schilderstijl gebruikten zijn Caravaggio en Rembrandt.
Het contrast tussen de beide dichters, geliefden, Rimbaud en Verlaine kan men even dramatisch noemen. En zo werd het idee geboren om de dichters bijeen te brengen in een liedrecital ‘Clair Obscur’.
De sombere Verlaine was getrouwd en 10 jaar ouder dan de mooie jonge dichter Rimbaud, een onverschrokken levensgenieter. Hun heftige liefdesrelatie was er een van aantrekken en afstoten. Kortstondig en gepassioneerd was de verhouding tussen de twee kunstenaars. Ze waren elkaars tegenpool, maar ze leken tot elkaar veroordeeld door hun enorme talent voor de dichtkunst. Na een heftige ruzie in Brussel schoot de tot wanhoop gedreven Verlaine Rimbaud neer en kwam hij in de gevangenis van Mons terecht voor 3 jaar. Daar schreef hij het aangrijpende gedicht Prison, dat later door Gabriel Fauré en Reynaldo Hahn op muziek werd gezet.

Zaal open: 19.45 uur
Kosten: € 15,=
Voor info en reserveringen onder vermelding van het aantal personen en datum: irene.maessen@xs4all.nl

Details
Organisator