Cugnon Junior

Bij Cugnon Junior spelen jonge getalenteerde musici van 8 tot 18 jaar samen met jonge professionele musici van het Cugnon Project.

Sommige jonge musici weten al vroeg dat zij later graag professioneel musicus willen worden, of zijn op jonge leeftijd al op een serieuze manier met muziek bezig. Om deze jonge musici te kunnen ondersteunen in de vroege ontwikkeling van hun talent is Cugnon Junior ontstaan. 

 

Cugnon Junior organiseert twee projecten per seizoen, waarbij jong strijktalent van 8 tot 18 jaar samenspeelt in kamermuziek- en strijkorkestbezetting. In de zomer van 2020 vond de eerste Cugnon Junior Summer School plaats aan de Plompetorengracht in Utrecht. Ook dit jaar wordt er weer een Summer School georganiseerd. 

 

De young professionals van het Cugnon Project coachen de deelnemers: ze leiden de repetities en spelen samen met de jonge strijkers. Aan het eind van elk project vindt een afsluitend concert plaats, ofwel tijdens het Cugnon International Chamber Music Festival in Heeswijk-Dinther, ofwel in onze thuisbasis, Utrecht.

 

De focus ligt bij Cugnon Junior meer op het leren samenspelen op hoog niveau en het ontdekken van kamermuziekrepertoire, dan op het professionaliseren van de muziekpraktijk van de jonge musici. Dit past beter bij de ontwikkeling die musici van 8 tot 18 jaar doormaken: op latere leeftijd hebben zij nog genoeg tijd om zich verder tot beroepsmusicus te ontwikkelen.

 

De projecten van Cugnon Junior worden geleid door Anna Steenhuis (viool), Hannah Donohoe (altviool) en Emma Besselaar (cello), alle drie sinds lange tijd verbonden aan het Cugnon Project. Daarnaast waren ook Chris Duindam (viool), Merel van Schie (altviool) en Douw Fonda (cello) de afgelopen jaren als coach actief.